Vår coola bil

admin miljö, Semester

Vi har varit på bilsemester i Europa. Det finns mycket att skriva om det. Alldeles för mycket egentligen, svårt att veta var man ska börja?

Jag kan skriva att började resan från Umeå. Och att vi åkte ända till södra Kroatien.
Att vi åkte totalt 700 mil. Besökte åtta länder. Sov på 14 olika platser. Badade på massa stränder.

Jag kan också skriva om sättet vi färdades. En röd läcker Tesla med autopilot, superbra gps och AC (tack och lov, för det har varit varmt i sommar).

Men kanske ska jag skriva om det viktigaste. Att vi hade det så bra.
Verkligen så bra. Det vill jag skriva om. Det bör jag också skriva om.
Men inte för att skryta. Inte skryta om att vi hade det bra med vår snygga bil.

Utan understryka och hävda den tacksamhet jag känner för just detta. Att vi faktiskt kan åka på semesterresa. Vi kunde glida från land till land utan att avkrävas pass mer än någon enstaka gång. Ingen såg med misstänksamhet på oss och vår svenskregistrerade bil. Vi var ju bara en familj på semester och hade ett tryggt hem att åka tillbaka till när resan var slut.

Att resa på semester är härligt och nyttigt men inte en mänsklig rättighet. Leva i trygghet, ha en bostad och kunna äta sig mätt, det är det. Och jag tänker med sorg på alla dem som reser/flyr på dyra osäkra vis bara för att de vill ha just dessa basala rättigheter uppfyllda, men avvisas.
Och så jag. Som redan har allt.

Det förpliktigar!!!
Jag tycker faktiskt att det gör det!

Att inte flyga utan åka elbil gjorde mitt samvetet lite lättare. För trots att det finns en massa roligt att säga om vår coola bil, att den är snygg, tyst, accelererar fort, osv. – så är det inte särkilt viktigt för mig. Faktiskt ganska ointressant i sammanhanget. Däremot renheten. Hoppfullheten i att det faktiskt går att resa långt utan att släppa ut avgaser.

Det vill jag berätta om. Att det gick. Att vi såg att det var möjligt.

För vi har det så bra. Vi har allt. En miljö att värna och vårda. Utan den blir det inte mycket till semester alls. Nej inget alls i framtiden, faktiskt.

Flygets utsläpp känner vi till, men dess miljöpåverkan har känts lite abstrakt för mig, till i vintras när forskning visade hur många kvadratmeter is på Arktis som en flygresa faktiskt smälter. Flyger vi tur och retur till Thailand så smälter vi 7 kvadratmeter is i Arktis. Per person!

Kolla till exempel denna rysare till film. Så mycket is smälter din Thailandsresa.