Bokmässan

admin Bokmässan, Författarskapet, Framträdanden, Vi skulle segla runt jorden

Den här bilden tog jag på mig själv för två år sedan. Jag hade debuterat som författare och var på Bokmässan. Som en målbild hade det varit – Bokmässan i Göteborg! Det var dit man skulle när man hade skrivit en bok. Folk utgick från det och jag tänkte så nästan så automatiskt. Det var väl en av alla författarmyter jag trott på. Som författare till I skuggan av ett geni , en bok som varit Skellefteå biblioteks mest utlånade under sommaren 2016, med långa köer till mina föreläsningar på Littfest och Berättarfestivalen. Visst skulle jag bli inbjuden att tala om boken på olika scener, delta i diverse panelsamtal om litteraturens läkande egenskaper, hur man skapar litteratur av verkligheten, hur kreativitet och galenskap kan hänga samman?
Naivt tänkt. För så funkade det inte. Inte alls. Arbetet jag hade framför mig såg helt annorlunda ut. Jag skulle fortsätta kämpa för att få synas och höras, inte för att jag har ett behov av just det, men jag tyckte att min bok förtjänade det.
Utbudet av böcker och budskap är så enormt stort. Det blir som tydligast kanske just på Bokmässan i Göteborg.  I skuggan av ett geni var en knepig bok, den hade inget tydligt budskap och ingen tydlig genre.

Men efter att ha pitchat arrangörer för Norrlandsmonterns program fick jag komma dit och prata om min bok på mässan. Och det var fint.

I år är det andra gången som jag ska till Bokmässan i Göteborg. Nu med bok nummer två. Vi skulle segla runt jorden.
Läget är annorlunda. Jag deltar med boken på fyra olika scener. Det känns så fantastiskt!

Så här ser mitt schema ut:

Fredag 28 september

Bild och text i samspel – processen bakom den grafiska romanen “Vi skulle segla runt jorden”

Hör Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark berätta om sin process med text och bild, hur kan man tänka när man jobbar med ett svårt ämne?
13:30-13:50
Scen Seriescenen, A-hallen Monternummer A02:40

Hur går man vidare när en närstående tagit sitt liv?

Anna Sundström Lindmark med serieromanen Vi skulle segla runt jorden, psykologen Jenny Jägerfeld aktuell med Comedy Queen och psykiater Ullakarin Nyberg med boken Suicidprevention i praktiken
17:30-17:50
Scen Psykologiscenen, C-hallen Monternummer C04:32

Lördag 29 september

När en anhörig inte orkar leva

Om tabun kring självmord och psykisk ohälsa. Anna Sundström Lindmarks Vi skulle segla runt jorden är en grafisk roman om en förälder som tar sitt liv och bygger på författarens egen historia. I Karl Modigs Döden är inget skämt tar 19-åriga Josef gradvis åt sig av det fruktansvärda som har hänt hans bror, trots att han hela tiden försöker skämta bort det. I Jenny Jägerfelds Comedy queen vill 12-åriga Sasha, vars mamma tagit livet av sig, bara lyckas få folk att skratta för då kanske det andra, som ligger bakom ögonen och bränner, försvinner.
Moderator: Ullakarin Nyberg
kl 10:00-10:45
Scen H1

Vi skulle segla runt jorden – när en förälder väljer att ta sitt liv

Hör Anna samtala med förläggare Marie Augustsson om hur man går vidare efteråt, om omgivningens reaktioner och varför litteraturen kan hjälpa till att prata om det allra svåraste.
kl 14:40-15:00
Scen Biblioteks & berättarscenen, D-hallen Monternummer D02:01

Läs hela programmet på Bokmässans hemsida