Normalt att bli sjuk i en sjuk värld

admin miljö, Uncategorized

Jag har sträckläst boken Scener ur hjärtat – en bok om utbrända människor på en utbränd planet. Den duckar inte för sanningen utan säger krasst och klart hur det ligger till med psykisk ohälsa och klimatförstöringar. Hur överutnyttjandet av resurser, människor och natur hänger samman. Det är tankar jag burit på länge, en frustration som bott i min kropp under större delen av mitt liv. Det är normalt att bli sjuk i en sjuk värld. Det här är en bok som jag velat skriva. Men nu behöver jag inte – den är redan skriven och den är så bra!

Boken utmanar! Och det ger mig hopp. Vi måste ändra vår livsstil nu! Vi kan inte konsumera och flyga och fara så som vi gör! Vi får inte slösa på våra gemensamma resurser mer! Ingen mår bra på riktigt i detta ojämlika, ohållbara slöseri. 

Och ingen annan kommer att lösa problemet om inte vi tar vårt ansvar. Du och jag!

Vi måste inse att vår konsumtion och våra flygresor är en stöld från kommande generationer, våra barn, deras barn och alla de människor i världen som aldrig någonsin flugit, vars ekologiska fotavtryck på ett helt liv, är mindre än vad en enda flygresa kan bidra med. Dessa människor som drabbas och redan idag dör till följd av klimatförändringar. Men dessa nyheter är inte roliga att läsa ta in. Artiklar om bästa ”Julshoppingen i London” är det däremot. Dessa slår ut det andra. Dränker det. Och det gör en galen och sjuk.

Det finns mycket att göra. Och det måste göras nu. Sluta flyga tillexempel. Den första december tänker jag sluta! Men det kommer att kosta på. Jag vet det. Så kan vi göra det ihop? Vara fler. Hjälpas åt att tillsammans göra det till normalt att inte välja flyget – istället som nu – tvärtom.

Jag köpte boken till Peter på Bokmässan i Göteborg och fick den signerad, inte av författaren Malena Ernman, utan av hennes make och medförfattare Svante och av femtonåriga Greta som också hon är med i boken, liksom hennes syster Beata.

Greta demonstrerar utanför riksdagshuset i protest mot klimatförändringarna. Hon är min idol!