HJÄLP PÅ VÄGEN


Hur gör man för att skriva en bok?

Den frågan får jag ganska ofta. Det finns inget enkelt svar. Många kreativa processer följer likartade mönster, men det finns inga mallar. Skrivande består av så många delar och varje författare är unik.

Process och hantverk går hand i hand. Dramaturgi och berättarstruktur - Dialog och karaktärsutveckling - Gestaltning och stil, är bara tre exempel på element som hjälper texten att utvecklas. Givetvis jag har flera tips och metoder att dela med mig av.

Hur lång tid tar det?

Det är olika. I regel alltid längre tid än man planerat. Stor del av skrivandet handlar därför om att ha tålamod, gneta på, hålla ut även när det inte är särskilt lustfyllt att skriva. Själv har jag lärt mig vissa  knep för att jag inte ska ge upp när det är tungt.

Nämn något!

I längden måste du vara intresserad. Du måste alltså skriva om det som djupast berör dig. Du måste våga gå dit där det bränns.

Kan man ta hjälp eller måste man göra allt själv?

Jag tror att skapandet är som livet. Man måste leva det själv och på sitt eget vis, men självklart ska vi dela våra erfarenheter.

Att skriva är en ensam syssla och ofta kan man behöva ett stöd på vägen? Dels för att det är lätt att gå vilse bland alla ord och idéer. Då kan det vara värdefullt med en professionell blick på texten och ett konstruktivt utlåtande för att orka ta nya tag.

Det kan också vara bra att samtala med någon som  gjort liknande resor.

Jag erbjuder både lektörsläsning och skrivhandledning.Image
Image

TJÄNSTER

Lektörsläsning

Cirkapris: Manus upp till 10 sidor: 1000 kr

Utlåtande 1 A4

Manus upp till 200 sidor: 6000 kronor.

Därefter 10 kr per sida.

Utlåtande 5 A4

Moms tillkommer.

Syftet med utlåtandet är att noga och sakligt redogöra för min läsning. Jag beskriver vad som finns i texten och vad som anas mellan raderna. Hur jag tolkar syfte och rikting.

Jag pekar på textens styrkor och svagheter och ger dig förslag på hur texten skulle kunna vidareutvecklas.

Jag korrukturläser inte manus.


Skrivhandledning

Individuellt möte fysiskt, på telefon, eller skype, beroende på förutsättningar.

750 kr/h

Moms tillkommer.

Vi har fokus på dig och ditt skrivande, och ditt skapande  och allt vad det innebär. Jag ger dig råd och vägledning i din process utifrån min professionella erfarenhet.

Image

VARFÖR ANLITA MIG?


– Enligt min uppfattning går skrivande och läsning hand i hand. Jag har lång erfarenhet av båda.

– Jag har jobbat professionellt med skrivande sedan 2004.

– Jag är också van vid och intresserad av att lyssna på och läsa om alla de komplexa och motstridiga känslor som en människa bär på.

– Jag är djupt engagerad i Write Your Self – en global skrivrörelse som hjälper människor att återerövra sina berättelser efter trauma. Även om du som skribent inte bär på, eller har avsikt att skriva om något specifikt trauma, så är det mycket vanligt att man kommer i kontakt med smärtsamma minnen under sin skrivprocess. Har man inte beredskap för detta, så är det lätt att man slutar skriva. Därför är Write Your Self en trygghet både för mig som handledare och för dig som skribent.

– Är du osäker på om ett samarbete är något för dig? Jag bjuder på ett 20 minuters samtal per telefon där vi tillsammans undersöker om jag är rätt person för att hjälpa just dig framåt i skrivandet.